2010. április 9., péntek

K alom visszaszámlálás

Hamarosan érkeznek a picik. Ennek biztos jele, hogy Cserfes test hőmérséklete zuhanni kezdett.
Egyéb szülésre utaló jel nincs, a mama eszik, labdázik, bohóckodik és kaput döngetve házat őriz. A nap nagy részében pedig ilyen pózban szundikál:


A szülő szoba előkészítve:


Sok tenyésztő hangoztatja hogy az ő kutyájának nincsen szüksége segítségre az ellésnél, Ő bizony csak akkor megy ki hozzá, amikor már az alom megszületett. Ilyenkor számol, szortíroz, és nyom egy barackot a mama fejére jutalmul...persze van hogy későn érkezik, és a kölykök, vagy ne adj isten a mama is elpusztul.
Nálunk ez nem így megy. A fedeztetni kívánt szuka előkészítése már jóval a tüzelés megkezdése előtt történik ,oltásainak, parazita mentesítésének, fizikai állapotának ellenőrzése, hiszen csak teljesen egészséges, jól táplált szuka hordhat és nevelhet fel egészséges almot. Maga a vemhesség az étel adag félidőtől való fokozatos emelése mellett egyéb gondozást nem igényel, csak odafigyelést. Szülés előtt 2-3 héttel már nem utazik a vemhes szuka az esetleges fertőzések elkerülése miatt, nem jöhet az udvarba idegen kutya. Ilyenkor történik a szülő szoba előkészítése is. Kifertőtlenítem az ellető ládát, kerül bele tiszta pléd, arra pedig kutya pelenka. Szeretem ezt szülésnél használni, mert könnyen ellenőrizhető a távozó váladék színe, mennyisége. Minden egyes kölyök születése után cserélem,így az alom mindig tiszta és steril. Kell még papír törlő, törölközők, steril olló, fonal, betadin, steril kesztyű, infra lámpa.
A vemhesség 58.napjától naponta 2 alkalommal van test hőmérséklet ellenőrzés. A kutya normál testhőlye 38-38,5 fok. A szülés előtti 12-24 órában lecsökken 37-37,5 fokra. Az ettől való eltérés, túl alacsony, túl magas test hőmérséklet szülési komplikációt, nehéz ellést jósol, tehát érdemes odafigyelni!
Szülés közben csak annyit segítek, amennyit kell, se többet, se kevesebbet. Nem avatkozom bele ha megy a dolog, de ha tudok könnyíteni a kutyám szenvedésén mindenképpen cselekszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése